Saturday, October 20, 2012

Carta oberta als Srs. Mas, Junqueras i Lopez Tena, i a la classe política en general:


Fa uns dies es publicaven els resultats d'una altre enquesta en la que la ciutadania valorava a la classe política. Com ja és habitual, el resultat era que la immensa majoria dels polítics eren suspesos de forma estrepitosa, fins i tot pels votants dels seus propis partits. Fins aquí, cap novetat. En aquest cas però, hi havia tres úniques excepcions, i eren Vostès, Srs. Mas, Junqueras i Lopez Tena.

La ciutadania en general esta farta de la classe política, a la que considera el major problema del país (després de l'atur) i esta farta d'un sistema electoral que no els permet escollir als seus governants, sinó que obliga a votar unes oligarquies (els partits), les quals son qui acabaran escollint, de forma més o menys obscura, i sense tenir en compte les preferències dels votants, qui acabara ocupant un escó al Parlament.

Naturalment, com que els polítics saben que la ciutadania està clarament insatisfeta amb tots i cadascun d'ells, prefereixen aquest sistema, que protegeix als polítics mediocres del suspens que rebrien a les urnes si els ciutadans poguessin escollir-los directament, com passaria amb un sistema amb llistes obertes. Així doncs, els ciutadans ens trobem resignats a suspendre'ls de forma 'no vinculant' en unes enquestes que acaben tenint un paper més humorístic que democràtic.

És per això que els encoratjo a Vostès, com a únics polítics 'aprovats', i a qualsevol altre polític amb suficients valors democràtics, a proposar en el seu programa electoral (i a treballar per aprovar-lo ràpidament després de les eleccions), un canvi de la Llei Electoral que es basi en la elecció directa dels nostres representants polítics, com succeeix a aquells països del nostre entorn amb Democràcies més consolidades. Per exemple, un sistema ideal podria ser similar al de la Gran Bretanya, amb llistes obertes, i escons parlamentaris assignats per un nombre determinat de vots ("First past the post").

Personalment, trobo que aquells polítics que prefereixen amagar-se darrera un sistema electoral basat en llistes tancades només fan que proclamar la seva manca de valors democràtics i, per sobre de tot, la admissió de la seva mediocritat.

No comments: